Lombeekstraat 98 - 1760 Roosdaal - België
+32 (0) 483/22.86.10 geert_borloo@skynet.be

Microappartementen: men heeft niet veel plaats nodig om gelukkig te zijn!

Micro-appartements

Microappartementen: men heeft niet veel plaats nodig om gelukkig te zijn!

In België bedraagt de gemiddelde bewoonbare oppervlakte 85 vierkante meter, wat vrij ruim is wanneer men weet dat deze oppervlakte in Europa slechts ongeveer 65 vierkante meter bedraagt. Hoewel kleine oppervlakten niet voor alle leeftijdscategorieën geschikt zijn, zijn ze steeds vaker vanzelfsprekend voor studenten, jonge werknemers of oudere mensen wiens kinderen het ouderlijk nest verlaten hebben.

Naast tijdwinst en kostenbeperking (minder huishoudelijk werk, lagere energielasten…) zijn een van de interessantste voordelen van deze miniappartementen de nutsvoorzieningen die ze aanbieden. Deze tendens, die reeds in de geconcentreerde bebouwingen bestaat, maakt vaak het verschil: een moestuin, een gemeenschappelijke tuin, een wasruimte, een gemeenschappelijke zaal en waarom geen sporthal of conciërgewoning? Deze voorzieningen zijn reeds aanwezig in talrijke residenties in New York. Deze residenties, die aan de noden van hun bewoners aangepast zijn, combineren privéruimtes en nutsvoorzieningen; een levensstijl die steeds meer gewaardeerd wordt.

Nochtans bestaat de tendens naar kleine appartementen al langer. Deze tendens, die na de Tweede Wereldoorlog in Japan gelanceerd werd, was bedoeld om de welgekende Japanse ‘salary men’ een praktische woonplaats aan te bieden. Onder de bekendste gebouwen was de ‘Nakagin Capsule Tower’ een inspiratiebron voor tal van latere constructies. Meer dan zestig jaar later hebben de microappartementen een grondige evolutie meegemaakt. Vandaag de dag zijn ze uitgegroeid tot ware juweeltjes inzake vindingrijkheid en design, zoals aangetoond wordt door de talrijke oplossingen die voor kleine ruimtes aangeboden worden; van de grote meubelketens tot de meest trendy ontwerpers.

Microappartementen: men heeft niet veel plaats nodig om gelukkig te zijn!

Bronnen : Courtesy of Ikea, Homedit, home-designing.com