Lombeekstraat 98 - 1760 Roosdaal - België
+32 (0) 483/22.86.10 geert_borloo@skynet.be

Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Bitcoin gebruikt peer-to-peer-technologie om zonder centrale instantie of banken te kunnen werken; het verwerken van transacties en het uitgeven van bitcoins gebeurt collectief door het hele netwerk. Bitcoin is opensource; het ontwerp is openbaar, niemand is eigenaar of beheerder van Bitcoin en iedereen kan meedoen. Dankzij de unieke eigenschappen staat Bitcoin vele nieuwe gebruiksmogelijkheden toe die tot nog toe niet mogelijk waren met andere betalingssystemen.

 

Hoe werkt het?

U kunt als nieuwe gebruiker zonder technische kennis aan de slag gaan met Bitcoin. Zodra u een Bitcoin-portemonnee op uw computer of mobiele telefoon hebt geïnstalleerd, wordt uw eerste Bitcoin-adres gegenereerd en kunt u altijd nieuwe adressen aanmaken. Geef uw adressen door aan uw vrienden zodat zij u kunnen betalen en andersom. Het is eigenlijk vergelijkbaar met hoe e-mail werkt.

Saldo’s – blokketen

De blokketen is een gedeeld openbaar register waar het hele Bitcoin-netwerk op is gebouwd. Alle bevestigde transacties zijn in de blokketen opgenomen. Zo kunnen Bitcoin-portemonnees het uit te geven saldo berekenen en kan worden geverifieerd dat de bitcoins in een nieuwe transactie ook echt eigendom zijn van degene die ze uitgeeft. De integriteit en de chronologische volgorde van de blokketen worden intact gehouden door middel van cryptografie.

Transacties – geheime sleutels

Een transactie is een overdracht van waarde tussen Bitcoin-portemonnees die wordt opgenomen in de blokketen. Bitcoin-portemonnees hebben een geheim stukje data, een “geheime sleutel” of seed, dat wordt gebruikt om transacties te ondertekenen. Zo wordt wiskundig verzekerd dat de betreffende transactie van de eigenaar van de bijbehorende portemonnee komt. De handtekening zorgt er ook voor dat de transactie door niemand kan worden gewijzigd nadat deze is uitgevoerd. Alle transacties worden naar gebruikers gezonden en meestal binnen de volgende 10 minuten door het netwerk bevestigd via een proces dat mining heet.

Verwerking – mining

Bitcoin-mining is een gedistribueerd consensus-systeem dat wordt gebruikt om nieuwe transacties te bevestigen door ze op te nemen in de blokketen. Het garandeert dat transacties in chronologische volgorde in de blokketen worden opgenomen, beschermt de neutraliteit van het netwerk en zorgt ervoor dat verschillende computers hetzelfde idee hebben over de toestand van het systeem. Om bevestigd te kunnen worden, moeten transacties worden verpakt in een blok met heel precieze cryptografische voorwaarden, dat dan wordt gecontroleerd door het netwerk. Die voorwaarden voorkomen dat een eerder blok kan worden veranderd, omdat zo’n verandering alle latere blokken ook ongeldig zou maken. Mining werkt ook als een soort loterij waar u meer kans maakt als uw computer meer werk verzet, waardoor het veel te moeilijk wordt voor een individu om blokken aan de blokketen toe te voegen die er niet horen. Zo kan niemand bepalen welk blok als volgende wordt toegevoegd of de blokketen veranderen om zijn eigen uitgaven ongedaan te maken.

Nog meer informatie

Dit is maar een korte, bondige samenvatting van het systeem. Indien u nog meer wil weten hierover, kan u volgende websites bezoeken:
– De originele paper (ontwerp van het systeem)
Bitcoin.org
Wiki Bitcoin

Enkele leuke media over bitcoin

center
Een grote “mine” met heel wat apparatuur.


U mag mij ook altijd een maitlje sturen naar geert_borloo@skynet.be met al uw vragen hierover.