Lombeekstraat 98 - 1760 Roosdaal - België
+32 (0) 483/22.86.10 geert_borloo@skynet.be

Cloudmining

Het is al snel duidelijk dat starten met minen thuis direct een serieuze investering vraagt. Dit komt door de huidige prijs van Bitcoin en dit in combinatie met de huidige difficulty. Het wordt steeds moeilijker om bitcoins te “minen”. Het is ook zo dat je rekening moet houden met de levertermijnen van hardware. Er zijn veel bedrijven die hardware miners maken en ze eerst zelf een tijdje gebruiken om dan door te verkopen. Dit wil zeggen dat tussen de moment van aankoop en de effectieve levering een tijdje tussen zit waarmee je rekening moet houden om de ROI (Return On Investment) te berekenen.

Meer en meer verschuift de trend zich van het kopen van hardware naar “cloud mining”. Cloud mining is net hetzelfde als minen met een toestel thuis, met dat verschil dat je nooit het toestel in het bezit hebt. Een organisatie koopt alle toestellen aan en verkoopt de snelheid die de toestellen behalen door.

Hieronder enkele voordelen van cloud mining:

 • Geen probleem met hardware die het laat afweten.
 • Geen tijd investeren in de opzet en het onderhoud van de miners.
 • Geen hoge elektriciteitsfactuur.
 • Geen geluids- / warmte-overlast
 • Geen grote investering vereist

Hieronder enkele nadelen van cloud mining:

 • Geen nauwe betrokkenheid bij de kunst van het minen.
 • Je bezit geen miner en bent dus afhankelijk van een leverancier.
 • Loopt meestal in contracten die stoppen als de kosten hoger zijn dan de opbrengsten.
  • Dit wil zeggen dat je geen zekerheid hebt over de looptijd.
 • De leverancier van de cloud mining kan ook overkop gaan.
 • Je hebt geen enige zekerheid (contracten zijn voor de leverancier meestal waterdicht maar niet voor de klanten)
 • De opbrengsten zijn kleiner.

Op dit moment heb ikzelf al een aantal contracten gehad en moet zeggen dat het resultaat telkens anders is. Bij de eerste had ik een mooie opbrengst doordat de waarde van bitcoin zelf was gestegen. Ik heb ongeveer 1,2 keer mijn investering in bitcoin teruggekregen en door de stijging was dit een leuke opbrengst. Bij een andere heb ik mijn contract nooit ontvangen. Het was wel betaald, was wel gestart maar werd nooit uitbetaald en op een dag was de site ineens offline. Nog een andere betaalde in zo’n kleine deeltjes dat de fees op een betaling zo hoog werden dat het ook niet meer rendabel was.

De enige waar ik dus rendement bij heb gehaald is die van “Genesis Mining“.

 

 

Er zijn ook nog andere manieren om toch zelf ergens te hashen en de power te kopen via een tussenpersoon. Ikzelf bied mijn miners te huur aan op de site van “Mining Rig Rentals“, dit is eigenlijk een proxy voor mijn miners. Ik stel mijn miners in op het adres van MRR en op hun site ga ik bepalen wat de pools zijn waarop de miners moeten minen als ze niet verhuurd zijn. Ik stel daar ook in hoeveel snelheid ze hebben en wat de prijs per snelheid is. Als mijn miner niet genoeg snelheid heeft dan ik heb aangegeven op de site zal ik ook maar een deeltje uitbetaald krijgen. Op diezelfde site kan ik ook ervoor kiezen om een bepaalde miner te huren van een andere persoon. Dit om bijvoorbeeld een altcoin te minen die volgens mij binnenkort omhoog zal schieten en ik betaal dan in Bitcoin en miner ondertussen bijvoorbeeld Monero. In de hoop dat Monero meer opbrengt dan Bitcoin.

 

Zoals je al kan lezen is de tijd en geld die je erin steekt meestal sterk gerelateerd aan de opbrengst die je eruit gaat halen. Dat is volgens mij heel normaal, anders zou iedereen gewoon geld erin pompen als het zekerheden gaf. Maar het moet volgens mij vooral gezien worden als een hobby. Sommige mensen kunnen rijk worden maar de tip die ik geef: investeer niet meer dan wat je wil/kan/mag verliezen.

mrr-logo2