Lombeekstraat 98 - 1760 Roosdaal - België
+32 (0) 483/22.86.10 geert_borloo@skynet.be

3D Printing

Een 3D-printer zorgt ervoor dat je objecten kan uitprinten, niet met inkt op papier, maar echt in 3D. Het enige wat je daarvoor nog nodig hebt is een digitaal bestand van het object dat je wilt printen, materiaal om mee te printen en natuurlijk een 3D printer.

3D-printers bestaan in verschillende soorten en maten. Iedere 3D-print techniek maakt gebruik van een bepaald materiaal, bijvoorbeeld nylon, ABS-kunststof, maar ook metaal, chocolade, keramiek, papier, hout, glas, … Sommige printers kunnen wel meerdere materialen tegelijkertijd printen.

Fused Deposition Modeling
FDM is een techniek waarbij een verplaatsbare spuitmond een lange, dunne draad thermoplastisch materiaal op elkaar legt. Laagsgewijs ontstaat zo een driedimensionaal object. De meeste “thuis-printers” maken gebruik van deze techniek. Dit is ook het type printer dat hier nog verder wordt bekeken en besproken. Het is eigenlijk zo simpel als “ik smelt plastiek (ABS / PLA / …) en ga die via een dunne spuitmond op een (verwarmde) plaat laag per laag drukken”. Men heeft wel wat software nodig om het gewenste resultaat te bekomen. Ook loopt het bij de thuisprinters niet altijd van de eerste keer juist, dus een beetje tijd en veel geduld is ook wel nodig.

Er wordt een slicer software gebruikt die het gewenste object gaat “slicen”, een object wordt in schijfjes “slices” gedeeld die de dikte hebben van 1 laag, de dikte van zo een laag is afhankelijk van de printer. Hou dunner de lagen, hoe mooier het resultaat maar ook hoe langer het duurt om iets te printen. Het is altijd afwegen hoe snel je iets wil maar ook in welke kwaliteit.

Ikzelf heb een Reprap Prusa I2, het leuke is ook dat je eens je zo een printer hebt, ook weer stukken kan printen om een volgende printer te maken, je eigen printer te verbeteren, reserve onderdelen maken, … Het is vooral heel creatief bezig zijn met 3D printing. Hieronder kan je enkele foto’s vinden van een I2 (niet de mijne, die komen later nog).

I2_1i2_3

Een standaard RepRap Prusa Mendel I2 (bovenaan gemonteerd en onderaan in de verschillende onderdelen)

i2_2

 

Handige links:

  • www.thingiverse.com  (hier kan je veel voorbeelden van objecten vinden die met een 3D printer kunnen worden gemaakt).
  • i.materialise.com (website waar je veel info kan vinden over 3D printing, heeft ook service om te printen)
  • www.3ders.com (3D printer and 3D printing news)